La figura del Maligne a MILTON i MOLIÈRE

Amb
ANDRÉS LIMA Actor i director de teatre
SERGI BELBEL Autor, director i traductor teatral
Dilluns 18 de juliol de 2022, 19:00
Teatre Romea com arribar

Vídeos

Galeria

Descripció

Andrés Lima i Sergi Belbel explicaven les claus de la dramatúrgia de Molière i de l’obra poètica de Milton i com la fascinació per la figura del Maligne en tots dos autors pot ser rellegida en clau actual: on trobem, en l’actualitat, els rastres més visibles, i també més ocults, del “mal”? Continua la nostra societat tan influïda per la maldat? O més concretament: per la “malignitat”?

A la programació del Teatre Grec, vinculats a l’empresa Focus, van coincidir dos grans títols de dos dels autors europeus clàssics més reputats (i coetanis: ambdós nascuts i morts durant el segle XVII): el poeta anglès John Milton i el dramaturg francès Jean-Baptiste Poquelin, Molière.

Tots dos, cadascun en el seu àmbit, van presentar en les seves obres grans reflexions ètiques, morals i filosòfiques sobre la seva època. Molière té una gran fascinació per retratar personatges tenebrosos, malignes (l’hipòcrita Tartuf, però també l’avar Harpagon, el llibertí Don Juan, en certa manera també el misantrop Alceste, i molts altres) i també per pintar amb ironia i humor els vicis més reprovables de la seva època: la falsedat, l’abús de poder, la corrupció i la frivolitat. Al mateix temps, Milton reinterpreta la Bíblia en el seu extens poema i agafa la figura de Satanàs, àngel caigut a l’infern, per explicar-nos la història de la humanitat des de la seva poderosa influència: “val més regnar a l’infern que no pas servir al cel”.

Durant l’acte, la xerrada sobre l’obra dels dos autors i sobre la seva vigència actual va ser complementada amb la lectura de fragments de Paraíso perdido de Jon Milton, en la versió d’Helena Tornero que es va estrenar al Teatre Grec a finals de juliol, i extractes de les obres Tartuf, L’avar, El misantrop i Don Juan, amb un actor i una actriu.